Maak jij ook een punt van nul?

Tips voor e-bikers

 

Je ziet ze steeds vaker rijden, fietsen met elektrische ondersteuning in alle soorten en maten. De gewone elektrische fiets, de speedpedelec, de bakfiets en elektrische bezorgfiets. Een mooie ontwikkeling, want het is een sneller alternatief voor de gewone fiets, het openbaar vervoer of de benenwagen en een milieuvriendelijker alternatief voor de auto of brommer. Met weinig moeite kom je in een mum van tijd aardig ver. Maar helaas is ook dit vervoermiddel niet zonder gevaren. Vorig jaar overleden 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. En dan nog niet gesproken over de niet-dodelijke ongevallen.

 

Ben jij een echte e-biker of overweeg je de aanschaf van een e-bike? Neem dan de onderstaande tips ter harte, zodat jij veilig over straat gaat.

Voor aanschaf

Ben je van plan om een elektrische fiets aan te schaffen? Koop een e-bike die bij je past, gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Keuzewijzer e-bike van VVN. Een goed idee is om een elektrische fiets met middenmotor - waarbij de motor bij de trapas zit – of een fiets met de accu in het frame aan te schaffen. Het zwaartepunt zit dan laag, waardoor je stabieler bent tijden het rijden. Ook de consumentenbond heeft er al het nodige onderzoek naar gedaan.

Vóórdat je gaat fietsen

 1. Zorg voor een goede bandenspanning. Met zachtere banden kan je fiets anders reageren.
 2. Zorg dat je voldoet aan de wetgeving en regels voor elektrisch fietsen. Beschik je over een speedpedelec zorg er dan voor deze voorzien is van een kenteken, draag een helm en ken je plek op de weg.
 3. Heb je een net een elektrische fiets of heb je er al lang niet meer op gefietst? Oefen dan eerst in een rustige omgeving en op een rustig tijdstip met op- en afstappen en met remmen.
 4. Fris je geheugen op met de opfriscursus van VVN. Of volg een praktijkdag van de Fietsersbond.
 5. Maak de verkeerstest van het VVN om je verkeerskennis te testen.

Tijdens het fietsen

 1. Draag een helm. Zeker als je harder rijdt dan 25 km/u.
 2. Ben je ervan bewust dat medeweggebruikers niet altijd goed in kunnen schatten hoe hard jij rijdt en anticipeer daarop. Met een elektrische fiets kun je makkelijk sneller fietsen dan andere fietsers, maar moet je per situatie en locatie inschatten of het ook écht kan.
 3. Wil je iemand passeren op een smal fietspad? Waarschuw je medeweggebruiker door even te bellen. Zet ook een spiegel op je stuur, zodat je niet uit balans raakt bij het omkijken.
 4. Kijk ver vooruit om verrassingen, zoals paaltjes en andere obstakels te voorkomen.
 5. Laat je e-bike uitrollen in een bocht en wacht met trappen totdat je de bocht uit bent. Anders trekt of duwt de fiets je te snel door de bocht en kun je uit de bocht vliegen.
 6. Rem tijdig af voor rotondes, bochten en kruisingen, ook voordat je afslaat en moet oversteken. Vergeet daarbij niet terug te schakelen, zodat je niet ongecontroleerd vooruitvliegt bij het optrekken.

 

Download de flyer met alle tips!Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel deze pagina: