Nieuws

Programma Symposium Verkeersveiligheid, wat is het jou waard? bekend

4 augustus 2019

Op 9 september aanstaande organiseert het ROV Zuid-Holland een symposium rond de aanpak “Maak een punt van nul”. Met elkaar zetten we de schouders onder de doelstelling om het aantal doden en gewonden in het verkeer te laten dalen.

We nodigen je uit in gesprek te gaan met betrokkenen van diverse achtergrond en stellen elkaar de vraag ‘wat kan jij bijdragen?’ Laat je inspireren tot actie en meld je aan!

Programma

15:00 – 15:30 uur       Inloop

 

15:30 – 16:45 uur       Met elkaar aan de slag

We starten het symposium met 6 werksessies met als doel om samen te komen tot acties. (zie onder meer informatie):

 • veilig in het verkeer tot je 100ste en verder
 • ouders en kinderen
 • zakelijk onderweg
 • andere rol van de overheid: samen met de omgeving
 • risicogestuurd naar 0
 • sport en verkeer, samen in beweging

 

16:45 – 17:30 uur       Pauze met een hapje en een drankje

Tijdens de pauze staat buiten op het locatieterrein de vrachtwagen van de toekomst van DON opleidingen en kunt u toelichting krijgen op de innovaties in dit voertuig.

 

17:30 – 19:00 uur       Samen maken we een punt van nul

 • Keynote – Verkeersveilig Den Haag

Robert van Asten, gastheer en wethouder mobiliteit Den Haag

 • Keynote – Economische waarde van verkeersveiligheid

Peter van der Knaap, directeur Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

 • Keynote – Mistery Guest
 • Matchmaking: waar ga jij mee aan de slag en wie of wat heb je daarbij nodig? 

 

Overzicht werksessies

De werksessies zijn de start van het symposium. In de sessie gaan we met elkaar in gesprek over de vragen die leven. Per werksessie geeft een gespreksleider een introductie over het onderwerp. Er is daarnaast inspiratie vanuit verschillende invalshoeken.
De ambitie is om elke sessie af te sluiten met een of meer acties die we gaan uitwerken en uitvoeren. We vragen daarom een actieve rol van de deelnemers: kom langs met je ideeën en vragen.

 

Veilig in het verkeer tot je 100ste en verder

Met elkaar maken we vele kilometers op de fiets en we trappen ook steeds langer door. In het kader van het programma Doortrappen voor oudere fietsers is een aantal pilots uitgevoerd. We gaan in gesprek met de betrokken partijen in de regio, waaronder fysiotherapeuten.

 

Ouders en kinderen, kansen voor nieuwe educatie

Jong geleerd is oud gedaan. Verkeerseducatie kan niet vroeg genoeg beginnen. We kijken naar wat er al gebeurt en gaan op zoek naar de kansen die er nog liggen.

Ervaringen en tips van De Peuterhoeve Hoeksche Waard en Hoeksche Mama (social media influencer). Inspiratie komt van:

 • het succes van SCHOOL op SEEF
 • pilot kindveilige schoolomgeving Goejanverwelleschool in Gouda

 

Zakelijk onderweg

Recent regionaal onderzoek laat zien dat automobilisten die zakelijk of voor woon-werkverkeer onderweg zelf aangeven vaker te hard te rijden. Wat kan een werkgever doen om goed gedrag te stimuleren? Inspiratie komt van:

 • toolkit MONO voor werkgevers
 • cases en vragen van werkgevers

 

Andere rol van de overheid: samen met de omgeving

Overheden zijn wegbeheerder, maar ook opdrachtgever en werkgever. Aandacht voor verkeersveiligheid gaat verder dan wegbeheer en de verschillende rollen vragen om een andere manier van communiceren. Inspiratie komt van diverse gemeentes waaronder Westland. Wethouder Jan Willem Schuurman deelt hoe en waarom gemeente Zuidplas in brede zin ambassadeur verkeersveiligheid is.

 

Risicogestuurd naar 0

Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV 2030) is begin dit jaar gepresenteerd en bevat een gezamenlijke visie op de aanpak van verkeersveiligheidsbeleid. De overkoepelende ambitie voor 2050 is: nul verkeersslachtoffers. De nadruk komt te liggen op een proactieve aanpak op basis van risico’s in plaats van een reactieve aanpak op basis van ongevallen. Met beleidsmakers van Provincie en regio’s in gesprek over de gewenste aanpak naar 0. Inspiratie komt van:

 • Remco Smit brengt de Rotterdamse werkwijze met risicogestuurd werken aan verkeersveiligheid in beeld.
 • Nico de Jong, politie Rotterdam, vertelt vanuit eigen ervaring wat hij vanuit handhaving meemaakt aan verkeersonveiligheid.

 

Sport en verkeer, samen in beweging

Begin dit jaar is Excelsior ’20 in Schiedam ambassadeur verkeersveiligheid geworden. Wat is de waarde van verkeersveiligheid voor een sportvereniging? Inspiratie komt van:

 • BOB sport
 • praktijkvoorbeelden uit de wielersport van Hoeksch Dames Peloton en Delta Cycling.

< Terug naar het nieuwsoverzichtMeld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel deze pagina: