BOB = 0,0% op - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Informatie

BOB = 0,0% op

Alcohol en verkeer gaan niet samen, daar is iedereen het over eens. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor niet te drinken als ze nog moeten rijden met de auto, de fiets, de scooter of de motor. Dat is belangrijk, want ongeveer 1 op de 5 verkeersslachtoffers heeft direct te maken met alcohol in het verkeer.

Veel mensen onderschatten de gevaren van alcohol in het verkeer. Sommigen denken nog steeds goed te kunnen rijden of denken dat het wel kan omdat het maar een kort ritje is. Ze stappen dan toch in de auto. Doe het niet! Dit is levensgevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de eerste 6 minuten! Rij dus niet als je gedronken hebt, 100% BOB = 0% op!’

Lagere reactiesnelheid

Volgens het Trimbos Instituut heeft alcohol een verdovende werking op de hersenen. Je reactiesnelheid is dan lager. Dit betekent dat iemand die alcohol gedronken heeft trager dan normaal reageert. De controle over de been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageer je al gauw te laat. Elk jaar gaat het om 75 tot 140 verkeersdoden en ruim 4.000 ernstig gewonden door alcohol in het verkeer. Deze cijfers komen nog hoger uit als de overleden bestuurders worden meegeteld, wat nu vaak niet gebeurt.

Laat dit jou en je familie of vrienden niet overkomen. Drink niet of regel een taxi! Ook met de fiets of scooter loop je gevaar in het verkeer. Kies een BOB! En de BOB drinkt geen druppel alcohol.

Ben je BOB, zeg het hardop!

Het wordt weer een drukke zomer, veel sport en festiviteiten. Met zijn allen gezellig naar het EK Voetbal kijken? Doen! Of naar de wedstrijden van de Olympische Spelen. Gezellig! Naar een festival of concert? Go! Maar voordat je onderweg gaat, bepaal je wie de BOB is. Wanneer je al naar de wedstrijd kijkt of al op het concert of het festival bent, is het lastiger om nog een BOB te bepalen. Door voor vertrek te zeggen dat jij de BOB bent is dat voor iedereen duidelijk. Zo voorkom je dat je in de verleiding wordt gebracht om toch een glaasje mee te drinken.

Zeg het aan de bar, maar ook tegen andere vrienden die je tegenkomt. Iedereen begrijpt wat je bedoelt: jij drinkt geen alcohol. Zo help je jezelf en je omgeving om je aan je BOB-voornemen te houden!

Kies 0,0% en of bestel een mocktail of fris. En is een ander de BOB trakteer die extra op iets lekkers. Google eens op mocktails en je ziet de meest waanzinnig lekkere drankjes voorbij komen. Drankjes zonder alcohol! Vaak in de kleur oranje. En als je iets verder kijkt zie je ook mocktails in de kleuren van de tegenstander😊. Help jij BOB om zich aan de afspraak van 0,0 te houden? Dat is pas een mooie win-win!

Nuchter rijden, boetes vermijden

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf, waarvoor je altijd een strafblad krijgt. Dat geldt voor het rijden met de auto maar ook met de fiets, scooter en motor. De boetes kunnen hoog oplopen, en je riskeert zelfs rijontzegging als je met teveel drank op (of herhaaldelijk) wordt gepakt. (Bron cijfers: SWOV, Bron verbod op rijden onder invloed: Openbaar Ministerie)

Bekijk de handout met meer feiten over wat alcohol met je doet en wat de regels en normen zijn in het verkeer.

Aandacht vragen voor BOB?

Materialen bestellen of downloaden?
Ga in het menu naar materialen en kies de webshop of de digitale toolkit.

Meer lezen over de risico’s van alcohol in het verkeer, en over de landelijk BOB-campagne?