Tags voor deze pagina:
Nieuws

“Breng Doortrappen actief onder de aandacht voor de veiligheid van elke fietser”

Na een hersenbloeding waren de normaalste dingen in het leven ineens erg lastig voor Monique Ruben (65). Ook fietsen ging niet meer, terwijl ze eerder vrijwel overal op de fiets naar toe ging. Ze besloot mee te doen aan het programma Doortrappen in Zuid-Holland. “Dat leverde me zoveel kennis, vaardigheden en ervaringen op, dat ik nu met veel meer vertrouwen en een veiliger gevoel de weg op ga.”

Op de foto staan vijf deelnemers aan een Doortrappen-bijeenkomst, waaronder Monique Ruben, en twee begeleiders.

De hersenbloeding die Monique drie jaar geleden kreeg, had fysiek én mentaal flinke impact op haar leven. Het gaat inmiddels goed met haar, maar nog altijd is ze aan het revalideren om steeds meer dagelijkse dingen op te pakken. “Lesgeven als docent Nederlands gaat helaas niet meer, maar ik moest en zou zo snel mogelijk weer kunnen fietsen!”

Autoloosheid bevalt goed

Jaren geleden hebben Monique en haar man bewust afscheid genomen van hun auto en werd de fiets hun belangrijkste vervoersmiddel. “Elke dag zat ik wel een paar keer op de fiets voor mijn werk, privéafspraken en de boodschappen. De autoloosheid beviel ons uitstekend en dat wilden we niet meer veranderen. Ook niet toen fietsen direct na mijn hersenbloeding niet meer lukte. Daarom werd opnieuw leren fietsen, direct een belangrijk revalidatiedoel voor mij.”

De routine was weg

Tijdens haar revalidatietraject kreeg Monique het voor elkaar om weer te fietsen. Eerst op een duofiets, toen zelfstandig op een driewieler en uiteindelijk op een gewone fiets. Hoe fijn die overwinning ook was, ze merkte dat het fietsen niet meer vanzelf ging. “Ik voelde me onzeker, had problemen met balans en raakte snel overprikkeld, vooral bij drukke kruispunten. De routine was weg en dat maakt deelnemen aan het verkeer ingewikkeld, gevaarlijk en mentaal vermoeiend. En door mijn verlammingsverschijnselen, was het ook fysiek zwaar. Na tien minuten fietsen, was ik kapot.”

Monique Ruben op een driewieler

“Doortrappen klonk precies als wat ik nodig had”

Monique had duidelijk behoefte aan extra ondersteuning. Via het blaadje van de Fietsersbond, kwam ze op de Doortrappen-website terecht. “Wat ik daar las, klonk precies als wat ik nodig had. Dus ik meldde me aan voor het programma Doortrappen, in Capelle aan den IJssel.” Monique heeft het programma inmiddels afgerond. “De gemeente en Veilig Verkeer Nederland hadden twee fantastische halve dagen georganiseerd waarin ik veel theoretische en praktische kennis heb opgefrist én opgedaan.”

Kennis bijspijkeren

In het programma Doortrappen zijn verschillende presentaties opgenomen om de kennis van de deelnemers bij te spijkeren. Zo worden de vervoersmiddelen doorgenomen die je vandaag allemaal op de weg kan tegenkomen. Scootmobiels, elektrische stepjes, e-bikes, fatbikes, scooters, enzovoort. Monique realiseerde zich ineens hoeveel nieuwe weggebruikers er de laatste jaren zijn bijgekomen. “Heel verhelderend om te horen waar al die vervoersmiddelen mogen rijden en hoe hard. Ook hamert Doortrappen erop dat je je vooral niet moet ergeren aan die andere verkeersdeelnemers. Je hebt toch geen invloed op het gedrag van de ander. Veilig zijn in het verkeer, begint bij je eigen gedrag. Zoals afstand houden, achter elkaar fietsen bij tegenliggers en je niet ergeren aan wielrenners. Dat maakt fietsen niet alleen veiliger, maar ook ontspannen en leuker.”

Een superservice!

Naast theoretische kennis, maakt ook de praktijk onderdeel uit van het programma Doortrappen. De deelnemers leggen op hun eigen fiets een speciaal parcours af waar ze onder andere moeten sturen, remmen, opstappen en omkeren. Net als iedereen kreeg Monique nuttige tips om deze handelingen zo veilig mogelijk te doen. “En ze gaven ook advies over extra veiligheidsmaatregelen, zoals een spiegeltje, lage instap en uiteraard een helm. Ik heb het inmiddels allemaal.” Ze was ook erg te spreken over de fietsenmaker die langskwam om de fietsen van elke deelnemers te checken en goed in te stellen. “Een superservice!”

Monique staat naast een driewieler op een parcours en maakt haar fietshelm vast.

Eyeopener: een vrachtwagen heeft 6! dode hoeken

Doortrappen geeft deelnemers ook speciale oefeningen en tips mee die nuttig zijn als je spierkracht, balans, gehoor en zicht achteruitgaan. Een echte eyeopener vond Monique de bijdrage van een vrachtwagenchauffeur. “We hebben geleerd dat een vrachtwagen maar liefst 6! dode hoeken heeft, ondanks alle spiegels en camera’s. We mochten dat zelf ervaren door achter het stuur te zitten en dat maakte me nog bewuster van de risico’s. Ik weet nu dat ik nóg meer afstand moet houden van vrachtwagens dan ik al deed. Een hele leerzame ervaring.”

Doortrappen maakt wereld van verschil

Monique adviseert iedereen die zich zekerder wil voelen op de fiets: “Maak gebruik van het programma Doortrappen. Het zorgt ervoor dat je langer kan blijven fietsen. Instanties zoals gemeenten, verkeersscholen en fietshandelaren zouden Doortrappen standaard en proactief onder de aandacht moeten brengen. Het maakt een wereld van verschil voor de veiligheid van elke fietser.” Vragen we Monique wat haar grootste inzicht was tijdens Doortrappen, dan is dat: “Ga niet over je eigen grenzen heen. Daarmee breng je jezelf onnodig in gevaar. Zonder Doortrappen was mijn zelfvertrouwen nooit zo groot geweest als nu en dat geeft mij een heel veilig gevoel in het verkeer.”

Wil jij in je gemeente ook aan de slag met Doortrappen? Neem contact op met Meriam van Franeker (projectleider Doortrappen Provincie Zuid-Holland) via doortrappen@rovzh.nl.